Potas zawarty jest w sokach z: awokado, pomidorów, kiwi, grejpfrutów,bananów, moreli, brzoskwiń
Potas (K, potassium, kalium) pierwiastek należący do makroelementów. W organizmie dorosłego człowieka znajduje się około 15 g jonów potasu. Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi 2,5 g. Jest jednym z najważniejszych kationów znajdujących się wewnątrz komórki.
Funkcje Potasu w organizmie:
- bierze udział w wielu reakcjach enzymatycznych i procesach fizjologicznych
- utrzymuje prawidłowe ciśnienie płynów ustrojowych
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego
- bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
- jest ważnym składnikiem cytoplazmy komórek
- uczestniczy w syntezie białek w rybosomach
- działa antagonistycznie do wapnia
Skutki niedoboru (awitaminoza) Potasu:
- obniżenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej
- obniżenie napięcia mięśni gładkich (zaparcia)
- zaburzenia czynności nerek, serca, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego senność, apatia)
- niewydolność oddechowa
- nadmierne pragnienie
- wielomocz
Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) Potasu:
- zaburzenia czynności serca (zwolnienie jego czynności)
- zaburzenia ze strony układu mięśniowego (skurcze, drgawki)
- negatywny wpływ na układ nerwowy (apatia, mrowienie kończyn)