Na co zwrócić uwagę, kupując owoce i warzywa?

Opublikowano przez Redaktor

Soki i koktajle przyrządzone ze świeżych owoców i warzyw to prawdziwa bomba witaminowa. Aby jednak tak właśnie było, należy wybierać produkty świeże i jędrne. Podpowiadamy na co zwracać uwagę w czasie zakupów i co powinno skłonić nas do poszukiwania nowego sprzedawcy.

 

Kiedy kupować?

 

Najlepsze soki przyrządzimy z warzyw i owoców kupionych w sezonie, czyli latem. Są wtedy najbardziej wartościowe i zawierają najmniej substancji wspomagających ich rozwój. Te kupowane zimą zazwyczaj docierają do nas z ciepłych krajów. Nie pachną i nie smakują tak wybornie jak latem. Jaki jest tego powód? Zbiór odbywa się w momencie, kiedy nie są jeszcze w pełni dojrzałe.

 

Korzystaj ze zmysłów

 

Nasze zmysły są najlepszym doradcą w czasie zakupów. To one najlepiej powiedzą nam, co idealnie nadaje się na sok, a z czego lepiej zrezygnować. Warto pamiętać, że w trakcie zakupów mamy do dyspozycji nie tylko wzrok, ale również zapach i dotyk. Jeżeli sprzedawca reaguje nerwowo na próbę wzięcia owocu czy warzywa w rękę i jego powąchania, lepiej poszukać innego. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że kupujemy produkty świeże, pachnące, dojrzałe i pozbawione śladów początków psucia.

 

Czy kupować na promocji?

 

W wielu sklepach można natknąć się na akcje promocyjne. Nieraz obejmują one również warzywa i owoce. Decydując się na skorzystanie z okazji, zawsze trzeba dokładnie produkt obejrzeć. Nie należy kupować owoców i warzyw, które noszą jakiekolwiek ślady pleśni. Nie tylko nie nadają się one do przygotowania soku, ale w ogóle nie należy ich jeść. Konsekwencje spożywania spleśniałych owoców i warzyw mogą być bowiem opłakane – poważne zatrucie pokarmowe może na długi czas zepsuć nam humor.

 

Przede wszystkim naturalny wygląd

 

Kupując produkty na sok, warto kierować się zdrowym rozsądkiem. Lepiej więc kupować te warzywa i owoce, które charakteryzują się naturalnym wyglądem. Co to oznacza? Jeżeli jabłko nie tylko niesamowicie się błyszczy, ale również ma ogromne rozmiary, możemy być pewni, że zawiera ogromne ilości środków chemicznych, a jego skórka została pokryta specjalnym nabłyszczaczem. Taki owoc raczej nie należy do zdrowych.

 

Co jeszcze powinno nas zniechęcić?

 

Każdy produkt, który znajduje się w sklepie czy na bazarku musiał jakoś tam trafić. W trakcie transportu owoce i warzywa narażone są na powstawanie różnego rodzaju obić i otarć, które następnie stają się początkiem gnicia. Dokładnie należy więc obejrzeć każdy kupowany produkt i unikać tych, które noszą najmniejsze nawet ślady uszkodzenia po transporcie.

 

Paczkowane czy luzem?

 

Jeżeli stajesz przed wyborem, czy kupować owoce lub warzywa paczkowane bądź te sprzedawane luzem, zawsze wybieraj tę drugą opcję. Jabłka czy marchew zapakowane w foliowe opakowania bardzo szybko się psują. Wszystko za sprawą zwiększonej wilgotności, która panuje w takim opakowaniu. Do tego trzeba pamiętać o tym, że nie mamy możliwości dokładnego obejrzenia kupowanych warzyw czy owoców, jeśli wybieramy te zapakowane. W efekcie może okazać się, że znaczna część tego, co kupiliśmy nadaje się zwyczajnie do wyrzucenia.