Dlaczego warto pić soki?

Opublikowano przez Redaktor

Moda na picie soków i koktajli już jakiś czas temu zawędrowała również do Polski. Zwolenników tych pysznych napojów nie brakuje. Spróbujmy jednak odpowiedzieć na pytanie, co daje nam picie soków i dlaczego tak naprawdę warto to robić.

 

Dobrze przyswajalne witaminy i minerały

 

Soki owocowe i warzywne (bądź mieszane) to doskonałe źródło witamin (między innymi A, C oraz E), składników mineralnych (żelazo, miedź, potas, magnez, jod), a także szeregu enzymów i substancji fitochemicznych. Nasz organizm może z nich czerpać już po około piętnastu minutach od spożycia. W efekcie nasze ciało nie musi tracić tak wiele energii na procesy trawienne, co z kolei pozwala na szybką regenerację organizmu po chorobie, wysiłku czy też zwykłym wyczerpaniu.

 

Świetne źródło wody

 

W funkcjonowaniu naszego organizmu istotną rolę odgrywa woda. Każdy z nas powinien pamiętać o tym, aby w ciągu dnia wypić przynajmniej osiem szklanek wody. Surowe soki to doskonałe źródło wody, która pozwala uzupełnić zapas płynów. Jednocześnie wraz z wodą dostarczają nam wspomnianych już witamin i minerałów. Soki to również najprostsza droga do alkalizacji płynów ustrojowych. Dzięki temu warunkują prawidłową pracę układu odpornościowego oraz przyczyniają się do właściwego przebiegu procesów metabolicznych.

 

Oczyszczanie organizmu

 

Surowe soki doskonale oczyszczają nasz organizm z toksyn. Pozbycie się ich skutecznie poprawia nastrój i niezwykle korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Usprawnieniu ulegają także procesy metaboliczne.

 

Doskonałe źródło przeciwutleniaczy

 

Zioła, warzywa i owoce, których używa się do przygotowywania soków, to świetne źródło przeciwutleniaczy, czyli substancji, które skutecznie hamują powstawanie tak zwanych wolnych rodników. Dzięki temu nasz organizm starzeje się wolniej, a jednocześnie zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Za najlepsze źródło przeciwutleniaczy uważa się:

żurawinę;

granaty;
czarne jagody;
truskawki;
maliny;
śliwki;
jarmuż.
Warto sięgać również po mniej popularne u nas jagody Acai oraz fasolę pinto.

 

Cukier naturalny

 

Soki przygotowane z owoców to doskonałe źródło cukru naturalnego, który jest o wiele zdrowszych niż cukier rafinowany, a dostarcza równie dużo energii. Oczywiście w tym względzie nie należy przesadzać i lepiej częściej sięgać po soki powstałe głównie na bazie warzyw.

 

Źródło chlorofilu

 

W roślinach, których używamy do przygotowywania soków i koktajli, znajduje się chlorofil – zielony barwnik, który skutecznie wspomaga wytwarzanie hemoglobiny. Dzięki temu tlen może być efektywnie transportowany do komórek ciała, a nam nie grozi anemia. Trzeba jednak pamiętać, że znajduje się on zwłaszcza w zielonych warzywach oraz owocach i to właśnie po takie należy sięgać jak najczęściej.

 

Pijmy jak najwięcej!

 

Soki i koktajle warzywne i owocowe to doskonałe źródło zdrowia i młodości. Warto więc tak planować posiłki, aby w ciągu dnia nie zabrakło miejsca również na te istne bomby witaminowe. Pozwoli to poczuć się nam młodo, pięknie, a sił witalnych nigdy nam nie zabraknie.