Zupa pomidorowa, której podstawą jest sok!

Opublikowano przez Redaktor

Jest chyba najbardziej popularną i najczęściej gotowaną zupą w Polsce. Pomidorowa – bo właśnie o niej mowa – najczęściej jest przygotowywana na bazie koncentratu. Nie smakuje jednak wtedy najlepiej. Chcąc przygotować pyszną, aromatyczną zupę pomidorową, która wszystkich domowników zachwyci smakiem, trzeba sięgnąć po wyciskarkę i pomidory. Naturalny sok pomidorowy jest najlepszą bazą do tej tradycyjnej polskiej zupy.

 

Zupa pomidorowa przygotowywana na soku to głęboki, wyrazisty smak pomidorów, a jednocześnie naprawdę krótki czas gotowania. Jest idealna, kiedy brakuje nam czasu na bardziej wyszukane dania, a jednocześnie chcemy naszym bliskim podać ciepły podać. Serwować można ją zarówno z ryżem, makaronem, jak i grzankami.

 

Co będzie nam potrzebne?

 

Do przygotowania pysznej zupy pomidorowej z soku potrzebować będziemy:

 

  • litr świeżo wyciśniętego soku z pomidorów;
  • litr wody;
  • kostki rosołowe;
  • m
  • archew, pietruszkę, seler;
  • cebulę;
  • czosnek;
  • sól, pieprz;
  • śmietanę;
  • świeże zioła – idealnie sprawdza się bazylia oraz tymianek, które podkreślają naturalny smak pomidorów. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej polski niż włoski smak, sięgnąć powinniśmy po lubczyk, który z pomidorami także komponuje się świetnie.

 

Przygotowanie

 

Zanim przystąpimy do wyciskania soku z pomidorów, możemy nastawić wywar. Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnek wlewamy wodę i dodajemy warzywa. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy kostki rosołowe. Cebulkę opalamy nad palnikiem i również dodajemy do garnka. Dolewamy sok do garnka i jeszcze kilkanaście minut gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy odrobinę świeżych ziół. Trzeba pamiętać, że ich smak jest naprawdę intensywny. W związku z tym należy uważać, aby nie przesadzić. Jeżeli jest zbyt kwaśna (co może zdarzyć się, gotując zupę z polskich pomidorów), można dodać do niej odrobinę cukru pudru.

 

Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy na gładki krem. Rozlewamy na talerze. Na wierzchu każdej porcji robimy kleks ze śmietany. Można posypać odrobiną świeżych ziół lub przed chwilką zmielonym pieprzem.

 

Z czym ją można podać?

 

Większość z nas jada zupę pomidorową z makaronem. Przedstawiona propozycja świetnie smakuje również z ryżem. Jeżeli nie jesteśmy takimi tradycjonalistami, możemy zdecydować się na podanie pomidorowej z grzanki lub nawet groszkiem ptysiowym. W każdym przypadku będzie smakowała wyśmienicie.

 

Dlaczego jest lepsza?

 

Zupa pomidorowa przygotowana na świeżym soku jest o wiele smaczniejsza od tej, którą gotujemy, używając przecieru pomidorowego. Sok nadaje jej głębokiego smaku pomidorów. Zupa pięknie pachnie, jest niezwykle aromatyczna i ma naprawdę głęboki i wyrazisty smak. Do tego jest skarbnicą witamin i minerałów, których nie ma wersja z przecierem pomidorowym.

 

Zupa pomidorowa na soku to idealny wybór dla tych wszystkich, którzy cenią sobie nie tylko doskonały smak, ale również wartości odżywcze. Zupę gotuje się naprawdę szybko, uzyskując głęboki smak i wspaniały aromat. Do tego dostarczy ogromnych ilości cennego likopenu.