Witamina K

Opublikowano przez admin
Witamina K

Witamina K zawarta jest w sokach z: awokado, bananów, granatu, kiwi, mango, żurawiny, truskawek, brzoskwini

Witamina K należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza że nie można jej przyswoić z pożywienia bez obecności tłuszczu. Do grupy tej należą: witamina K1 (pozyskiwana z pożywienia), K2 (produkowana przez bakterie jelitowe), K3 (produkowana sztucznie). Witaminy K mogą być wytwarzane przez florę jelitową saprofitującą w jelicie cienkim. Najwięcej witaminy K potrzebują nastolatki oraz ludzie młodzi, w wieku od 19 do 25 lat, a szczególnie kobiety w ciąży i matki karmiące. Witamina K posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K wynosi 1 mg.
Funkcje witaminy K w organizmie:

  • prawidłowe krzepnięcie krwi (zapobiega krwawieniom wewnętrznym oraz krwotokom, zmniejsza obfite krwawienia miesiączkowe),

  • zapobiega tworzeniu się sińców,

  • reguluje wytwarzanie protrombiny,

  • zapobiega wypływowi krwi w przypadku zranienia,

  • przyśpiesza gojenie się ran

  • uczestniczy w procesach metabolicznych układu kostnego

  • prawdopodobnie hamuje rozwój raka piersi, jajnika, żołądka, okrężnicy, wątroby i nerki

Skutki niedoboru (awitaminozy) witaminy K:

Niedobór witaminy K dotyczy głównie niemowląt karmionych piersią. Mleko matki zawiera niewiele tej witaminy, a w jelitach dziecka jest mało bakterii zdolnych do jej produkcji. U dorosłym najczęstszą przyczyną jest przyjmowanie antybiotyków, które niszczą bakterie produkujące witaminę K. Powodem bywają także diety odchudzające, ubogie w warzywa zielonolistne. Skutki niedoboru:

  • problemy z gojeniem się ran,

  • wydłużony czas krzepnięcia krwi (krwotoki z nosa, układu pokarmowego i moczowego),

  • łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,

  • trudności w mineralizacji kości,

  • zwiększa się ryzyko rozwoju nowotworów,

  • zaburzenie pracy jelit,

  • obniżony poziom protrombiny we krwi – dotyczy to zwłaszcza ludzi starszych, u których występują zaburzenia w obrębie przewodu pokarmowego (zaburzenia wydzielania żółci, wchłaniania w jelicie cienkim),

  • skaza krwotoczna noworodków – głównie krwotoki z przewodu pokarmowego

Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) witaminy K:

  • niedokrwistość,

  • rozpad krwinek czerwonych,

  • żółtaczka i uszkodzenia tkanki mózgowej u niemowląt

  • zaburzenia pracy wątroby,

  • nadmierne wydzielanie potu oraz uczucie gorąca,