Witamina C

Opublikowano przez admin
Witamina C

Witamina C zawarta jest w sokach z: awokado, ananasów,bananów, dyni, granatu, jeżyn, kiwi, mango, malin, melonu, pomarańczy, pomidorów, żurawiny, cytryny, selera, buraka, marchwi, jabłek, winogronu, czarnej porzeczki, truskawek, porzeczki czerwonej,

Witamina C – inaczej kwas askorbinowy. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, podobnie jak wszystkie witaminy kompleksu B, nadmiar jej jest wydalany, a nie gromadzony w organizmie. Im bardziej energiczny organizm, tym więcej potrzebuje witaminy C. Palacze cierpią na brak tej witaminy, stąd charakterystyczne na ich skórze liczne drobne zmarszczki. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę to około 75-100 mg. Głównym źródłem są świeże oraz właściwie przetworzone owoce i warzywa. W świecie zwierzęcym znajduje się bardzo mało tej witaminy.

 

Funkcje witamin C w organizmie:

  • dba o ochronę immunologiczną (podnosi odporność),

  • rozszerza naczynia krwionośne,
  • hamuje tworzenie się sińców i powstawania krwotoków,
  • wchodzi w skład enzymów oddechowych,
  • pomaga spalać węglowodany, tłuszcze, białka,
  • wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna (przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości),
  • regulacja poziomu cholesterolu,
  • obniżanie ciśnienia krwi,
  • ochrona przed zmianami nowotworowymi (rakiem żołądka, jamy ustnej, przełyku, płuc, wątroby, szyjki macicy i odbytu),
  • ochrona skóry przed działaniem słońca i starzeniem,
  • poprawa wydolności fizycznej,
  • bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy,
  • ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych

Skutki niedoboru (awitaminozy) witaminy C:

  • krwawienie z dziąseł,

  • kruchość i pękanie naczyń,
  • obniżenie odporności,
  • zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran,
  • wstępowanie szkorbutu objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów,
  • zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych,
  • bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu.

Skutki nadmiaru (hiperwitaminozy) witaminy C:

  • kwas askorbinowy nie jest toksyczny, przyjmowany w nadmiarze wywołuje dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, obniżać odporność po radykalnym zmniejszeniu dawki. Jego nadmiary wydalane są z organizmu wraz z moczem.