Witamina B6 zawarta jest w sokach z: marchwi, bananów, grantu, mango,melona,pomarańczy,pomidorów,żurawiny
Witamina B6 jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie, której nadmiar jest usuwany z moczem. Należy do witamin z grupy B. Nazywana jest pirydoksyną, obejmuje jednak grupę związków do których zaliczamy również pirydoksal, pirydoksamine. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę B6 wynosi od 2 do 3 mg. Duży stres, ciąża, miesiączka, problemy z niewydolnością serca, podeszły wiek zwiększają zapotrzebowanie na pirydoksynę
Funkcje witaminy B6 w organizmie:
- jest prekursorem ważnych koenzymów, kontrolujących przebieg ważnych reakcji biochemicznych,
- uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny,
- bierze udział w przemianie aminokwasów, syntezie białek i metabolizmie kwasów tłuszczowych,
- uczestniczy w powstawaniu prostaglandyn, które regulują ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca,
- bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, stymuluje zaopatrywanie komórek nerwowych w glukozę,
- jest niezbędna do syntezy przeciwciał i krwinek czerwonych,
- zwiększa odporność organizmu
Skutki niedoboru (awitaminoza) witaminy B6:
- nudności, wymioty,
- uszkodzenia skóry (stany zapalne) i podrażnienie błon śluzowych (jamy ustne)
- niedokrwistość,
- zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym: nadwrażliwość, zaburzenia psychiczne, drgawki, bezsenność, apatia, zapalenie nerwów,
- zmniejszona odporność organizmu na infekcje,
- podrażnienie błon śluzowych (jama ustna)
Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) witaminy B6:
- zmiany neurologiczna (słabość mięśni, niepewny chód, zwyrodnienia tkanki nerwowej, uczucie mrowienia)
- niekorzystny wpływ na obecność aminokwasów we krwi.