Wapń zawarty jest w sokach z: bananów i moreli

Opublikowano przez admin
Sok bananowy

Wapń (Ca, Calcium) pierwiastek, który należy do makroelementów. W organizmie człowieka (mężczyzna, 70 kg) występuje ok. 1200 g tego pierwiastka z czego 98-99 % występuje w kościach jako fosforan wapniowy – hydroksyapatyt. Jest to podstawowy składnik mineralny. Dla jego prawidłowego przyswajania potrzebna jest obecność witaminy D, a jego przemiany kontrolują kalcytonina i hormon przytarczyc.
Funkcje Wapnia w organizmie:

  • bierze udział w krzepnięciu krwi
  • utrzymuje równowagę elektrolitową organizmu
  • składnik tkanki kostnej
  • odpowiada za prawidłową mineralizacje kości i zębów
  • warunkuje prawidłowe przewodnictwo nerwowe i kurczliwość mięśni
  • stymuluje siły obronne organizmu
  • działa przeciwobrzękowo, przeciwalergicznie, przeciwzapalnie
  • stosowany przy zatruciach solami metali ciężkich, magnezu, fluoru, czterochlorkiem węgla

Skutki niedoboru (awitaminoza) Wapnia:

  • krzywica
  • kurcze mięśni
  • problem z układem kostnym (łamliwość kości, osteoporoza, próchnica)
  • krwotoki z nosa
  • mrowienie kończyn dolnych i górnych
  • zaburzenia krzepnięcia krwi
  • niedociśnienie tętnicze

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) Wapnia:

  • osłabienie
  • bóle głowy
  • zaburzenia czynności nerek
  • nudności
  • zaparcia
  • nieregularna praca serca
  • nadwrażliwość skóry i oczu na światło