Soki z chwastów

Opublikowano przez Redaktor

Wiosenna aura sprzyja szybkiemu wzrostowi traw i roślin, które powszechnie uznajemy za chwasty. Pojawiają się w dużych ilościach, a my walczymy z nimi wszelkimi dostępnymi sposobami. W większości nie zdajemy sobie sprawy z tego, że pozbywając się ich tracimy tanie i łatwo dostępne rośliny o szerokim działaniu leczniczym. O ile niektóre znamy i używamy w formie suszonej lub jako naparu, to niewielu z nas wie, że można z nich także sporządzić odżywczy sok. Poniżej kilka gatunków zasługujących na uwagę i wykorzystanie w codziennej diecie.

Mniszek lekarski

Popularny mlecz, to jeden z najbardziej uroczych żółto kwitnących chwastów. Korzenie mniszka nadają się na sok o działaniu wzmacniającym. Powinno się go wykopać przed pojawieniem się kwiatów. Korzonki należy oczyścić z resztek ziemi, umyć, pociąć na mniejsze i wrzucić do wyciskarki. Gotowy sok należy zmieszać, w proporcji: 4 części soku na 1 część miodu i stosować profilaktycznie 1 łyżkę 3 razy dziennie przed posiłkiem. Liście można też wykorzystać na sałatkę. Wystarczy umyć, skropić sokiem z cytryny i oliwą – dobre na wzmocnienie wątroby i żołądka. Sok z mniszka znakomicie czyści krew, doskonały na przemianę materii, reguluje poziom cukru. Pomaga pozbyć się złego cholesterolu, likwiduje obrzęki i wspomaga pracę wielu narządów, a obecny interferon, pomaga w leczeniu chorób nowotworowych. Reasumując mniszek lekarski wykazuje działanie: rozkurczające, żółciopędne, moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne, odtruwające i oczyszczające.

Pokrzywa

Kolejna cenna dla zdrowia roślina, która już tak przyjaźnie nie traktuje zrywającego jak poprzedni chwast. Każdy z nas był zapewne poparzony przez włoski znajdujące się na liściach pokrzywy. Z tego też powodu omijamy ją z daleka. O ile herbatka z pokrzywy kupiona w aptece do nas przemawia, o tyle zerwanie i zrobienie jej samemu, już nas odstrasza. Ale można założyć rękawice ogrodowe i bez obaw zerwać liście, z których powstanie sok. Jedna łyżka stołowa przyjmowana kilka razy dziennie może wyeliminować kwas moczowy, gromadzący się w stawach i powodujący dnę moczanową. Do sporządzenia soku z pokrzywy potrzebna jest 1 szklanka liści pokrzywy, 2 małe jabłka, połowa gruszki i połowa cytryny. Liście należy włożyć do miski i zalać zimną wodą, umyć. Składniki wrzucać na przemian do wyciskarki i gotowe.

Skrzyp polny

Najczęściej znany z zastosowania w produkcji suplementów i kosmetyków. Jednak najzdrowszy jest nieprzetworzony czyli w formie suszu i na surowo, gdyż posiada najwięcej składników odżywczych i właściwości zdrowotnych. Świeży sok od wieków stosowany był do leczenia wszelkich dolegliwości. Zalet skrzypu jest mnóstwo, a mianowicie: poprawia kondycję włosów i paznokci, wspiera leczenie obrzęków spowodowanych zatrzymaniem wody w organizmie w wyniku schorzeń nerek lub serca, zapalenia dolnych dróg moczowych, trudno gojące się rany, problemy skórne (wewnętrznie i zewnętrznie), stany zapalne jamy ustnej, zaburzenia przemiany materii, nadmierne krwawienia miesięczne, osłabienie aktywności hormonalnej w starszym wieku, kruche i łamliwe naczynia krwionośne, przeciwkamicowo i odtruwająco.