Soki czy koktajle, czyli blendowanie czy wyciskanie?

Opublikowano przez Redaktor

Kiedy stajemy przed dylematem – sok czy koktajl, warto zadać sobie pytanie czego w danej chwili potrzebujemy – czy zależy nam na tym, aby zaspokoić głód, ugasić pragnienie, a może potrzebujemy fajnego pomysłu na zdrowy deser.

 

Zarówno soki, jak i koktajle mają swoje ogromne zalety i trudną sprawą będzie wyłonienie zwycięzcy w tej konkurencji.

 

Świeży sok owocowy albo warzywny świetnie sprawdzi się, kiedy na dworze panuje upał. Gdy chce nam się pić, taki napój wspaniale ugasi pragnienie. Soki są też świetnym sposobem na nawilżenie skóry od środka. Soki warzywne (zwłaszcza te, przygotowane na bazie zielonych warzyw) mają świetne właściwości oczyszczające organizm, dlatego ich picie może znacząco przyczynić się do poprawy samopoczucia, zwiększenia witalności i poziomu energii. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, będą także świetnym wsparciem w procesie utraty zbędnych kilogramów. Świeże soki można także popijać między posiłkami. Dzięki zawartości naturalnych cukrów sprawią, że poczujemy się mniej głodni, a wielość witamin, minerałów i enzymów jakie zawierają da naszemu organizmowi prawdziwy zastrzyk energii. Sok, dzięki swojej lekkiej konsystencji, nie obciąża układu pokarmowego, a substancje odżywcze w nim zawarte, błyskawicznie wchłaniają się do organizmu. Bardzo wskazane jest wypijanie szklanki świeżego soku do śniadania. Dzięki temu zyskamy energię na cały dzień. Ważne jest także to, jakie rodzaje i grupy produktów preferujemy. Z pewnością będzie nam łatwiej wycisnąć sok z cytrusów, czy kiszonej kapusty, niż użyć ich do przygotowania koktajlu. Jednak dla fanów avocado i bananów wyciśnięcie soku z ulubionych produktów może być nie lada wyzwaniem. Z kolei koktajle na bazie avocado i bananów należą do bardzo powszechnych.

 

Koktajle to zblendowane owoce i/lub warzywa, najczęściej z dodatkiem wody, mleka zwierzęcego lub roślinnego albo soku owocowego. Koktajl może być świetnym pomysłem na drugie śniadanie. Dzięki swojej konsystencji, jest zdecydowanie bardziej sycący niż sok i doskonale zaspokaja głód. Schłodzone w lodówce koktajle są świetnym pomysłem na zdrowy, orzeźwiający deser na bazie owoców. Dużym plusem koktajli zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają kuchenne eksperymenty, będzie z pewnością możliwość eksperymentowania ze smakami, konsystencją i składnikami. Tworząc koktajle nie sposób się znudzić. Zamieniając pojedyncze składniki, otrzymujemy kompletnie inny produkt końcowy. Jeśli chcemy spożywać koktajle jako regularny posiłek, warto odpowiednio dopasować składniki, aby taki napój był dla nas sycący i pełen witamin. Świetnym pomysłem na śniadanie będzie koktajl na bazie mleka kokosowego, z dodatkiem malin albo jagód. Jeśli dosypiemy do niego płatki migdałów, orzechy albo nasiona chia, możemy mieć pewność, że da nam energię niezbędną na cały dzień. Dzięki zawartości błonnika, koktajle pomagają obniżać poziom cholesterolu i dbają o nasze jelita.

 

W codziennej diecie warto połączyć soki i koktajle. Taka dieta na pewno będzie dla nas źródłem zdrowia i dobrego samopoczucia.

źródło: zdrowe odżywianie, zdrowa żywność https://www.galeriaherbat.pl