Przygotowanie warzyw i owoców do wyciskania

Opublikowano przez Redaktor

Kupno warzyw i owoców na sok to dopiero początek drogi, aby uzyskać pyszny i zdrowy napój. Trzeba pamiętać również o odpowiednim przygotowaniu. Poniżej prezentujemy kilka zasad, które pomogą otrzymać pełen witamin i minerałów sok.

 

Zakupy

 

Wybierając się po owoce i warzywa na sok, pamiętać należy, że muszą one być jędrne, soczyste i zdrowe. Tylko z takich otrzymamy sok smaczny i wartościowy. Dobrym rozwiązaniem są zakupy żywności ekologicznej – mamy pewność, że warzywa i owoce pozbawione będą szkodliwych pestycydów, którymi można się bardzo silnie zatruć.

 

Mycie

 

Po przyniesieniu warzyw i owoców do domu można przystąpić do ich umycia. Dobrym rozwiązaniem jest napełnienie zlewozmywaka wodą i wrzucenie do nich wszystkich produktów, z których za chwilę będziemy przygotowywać sok. O czym pamiętać? Użyta woda ma być letnia, ale nigdy nie może być gorąca!

Jabłka czy chociażby ogórki wystarczy delikatnie opłukać. Warzywa korzeniowe takie, jak marchewka czy pietruszka, wymagają zastosowania specjalnej szczoteczki. Jej włosie nie może być zbyt twarde, ponieważ mogłoby uszkodzić skórkę warzyw.

Myjąc, dokładnie jeszcze raz obejrzyj wszystkie warzywa i owoce. Jeżeli zauważysz, że których z Twoich produktów zaczyna się psuć, musisz go natychmiast odrzucić. Takie owoce i warzywa nie nadają się do przygotowania soku.

Po umyciu i osuszeniu można przystąpić do obierania. Skórkę trzeba usunąć ze wszystkich owoców cytrusowych (ananas, melon, pomarańcze, cytryny). W przypadku brzoskwiń czy moreli usuwamy pestki. Nie trzeba obierać jabłek, marchwi, gruszek – małe jabłka wrzucamy w całości, te większe kroimy na ćwiartki. Podobnie postępuje z marchwią i gruszkami.

 

Przechowywanie

 

Świeży owoc czy warzywo to gwarancja, że otrzymamy więcej pysznego soku. Nie warto więc kupować warzyw i owoców na zapas. Najlepszym rozwiązaniem jest robienie zakupów codziennie, maksymalnie co drugi dzień. Im dłużej dany produkt przechowujemy, tym bardziej on wysycha, a zawarte w nim cenne substancje odżywcze tracą na wartości.

 

Soki z nietypowych owoców

 

Niektóre owoce nie pozwolą nam na uzyskanie idealnie gładkiego i jednolitego soku. Zalicza się do nich między innymi banany, które są bardzo mączyste. Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku jest włączenie funkcjo homogenizacji, która obecna jest w wielu wyciskarkach dobrej jakości.

 

Co z odpadkami?

 

W procesie przygotowywania soku zawsze powstają odpadki. Większość osób wyrzuca je do kosza. Jest to jednak ogromny błąd. Nadają się one bowiem do wykorzystania. Wielu zapyta jednak w tym miejscu, co można zrobić z wiórków marchewki, jabłka czy cukinii? Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia! Doskonale nadają się one do przygotowania pysznej i gęstej zupy. Sprawdzą się jako dodatek do surówki czy sałatki (tylko dodatek – aby stanowiły bazę, są jednak zbyt suche). Można przygotować z nich również pyszne jarskie kotlety. A miłośnicy słodkości, którzy raz na jakiś czas pozwalają sobie na chwilę słabości, mogą przyrządzić smaczne ciasto marchewkowe czy cukiniowe. Dzięki temu użyte warzywa i owoce zostaną wykorzystane w całości.