Poznaj zamienniki mleka krowiego!

Opublikowano przez Redaktor

Mleko jest produktem spożywczym stanowiącym dla organizmu źródło wielu cennych składników odżywczych, do których należą witaminy A, B1, B2 wpływające na stopień elastyczności i dotlenienia skóry. Mleko zawiera również kluczowe dla prawidłowych funkcji organizmu składniki mineralne: cynk, magnez oraz wapń.

Niestety, nie każdy może pić mleko. Główną przyczyną, dla której część osób rezygnuje z tego napoju jest alergia na białka mleka krowiego. Przypadłość ta dotyka szczególnie dzieci, ale mogą na nią także cierpieć osoby dorosłe. Jeżeli nie możemy lub nie chcemy pić mleka krowiego, mamy możliwość odnalezienia na sklepowych półkach jego zamienników, których wbrew pozorom nie jest tak mało. Oprócz mleka koziego lub owczego dostępnych jest kilka rodzajów mleka pochodzenia roślinnego.

Do najpopularniejszych należą:

•mleko sojowe – stanowi jeden z najbezpieczniejszych zamienników dla mleka krowiego. Jest bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera w swoim składzie witaminę E, witaminy z grupy B, a także magnez, żelazo, wapń, fosfor. Mleko sojowe jest także źródłem białka i lecytyny. Stanowi surowiec do produkcji sera tofu. Należy jednak uważać na spożywanie dużych ilości produktów sojowych, gdyż zawierają dużą ilość protein. Mogą także wywoływać alergię, a ze względu na zawartość tioglikozydów zaburzających prawidłową pracę tarczycy

images (1)

•mleko kokosowe – jest otrzymywane z wyciśniętego miąższu orzechów kokosowych. Nie zawiera w swoim składzie laktozy, więc może być używane przez osoby mające na nią alergię. Mleko kokosowe jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Zawiera w swoim składzie witaminy, aminokwasy, błonnik, przeciwutleniacze oraz białko. Jego spożywanie pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Spośród wszystkich dostępnych zamienników mleka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
•mleko ryżowe – jest otrzymywane z brązowego ryżu. W jego składzie znajduje się dużo węglowodanów, jest więc doskonałym źródłem energii. Do tego występują w nim witaminy z grupy B oraz witamina D. Ze względu na brak błonnika i dużą dawkę cukrów powinny go unikać osoby będące na diecie odchudzającej

images
•mleko migdałowe – powstaje dzięki moczeniu zielonych orzechów w wodzie. Podobnie jak mleko kokosowe nie zawiera w swoim składzie laktozy. Dodatkowo pozbawione jest cholesterolu i kazeiny. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. W jego składzie występują duże ilości witaminy E, które chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Jest też źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także magnez, potas, wapń, żelazo, mangan i miedź. Niestety, chociaż same migdały są dobrym źródłem błonnika, w mleku zawarte są jedynie jego śladowe ilości

images (1)

•mleko owsiane – jest otrzymywane z namoczonych ziaren owsa (można je zrobić samodzielnie w domu). W jego składzie występuje sporo witamin i minerałów, a ilość wapnia jest porównywalna do składu mleka krowiego. Jednak w przeciwieństwie do niego zawiera małą ilość białka. Nie powinny go stosować osoby uczulone na gluten, ponieważ może u nich powodować wystąpienie reakcji alergicznych

images