Pomarańcze to nie tylko smaczne owoce, po które sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Oprócz walorów smakowych posiadają także liczne właściwości lecznicze, które już dawno zostały docenione przez medycynę ludową, a także są powszechnie stosowane w aromaterapii. Właściwości lecznicze mają nie tylko owoce pomarańczy, ale także jej skórka, liście, kwiaty i nasiona.
Pomarańcze zawierają duże ilości beta karotenu, witaminy C oraz wody. Witamina C jest znanym antyoksydantem, a jej działanie polega na unieszkodliwianiu niebezpiecznych form tlenu (czyli wolnych rodników), które wytwarzają się w organizmie z powodu stresu, palenia papierosów, nadużywania alkoholu oraz zbyt małej ilości snu. Jedna pomarańcza pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.
Witamina C jest odpowiedzialna także za opóźnianie procesów starzenia organizmu, wykazuje działanie oczyszczające (pomarańcze są doskonałymi owocami, które możemy stosować do przeprowadzenia diet oczyszczających, mających za zadanie usunąć nagromadzone w organizmie toksyny).Jest także odpowiedzialna za hamowanie procesów nowotworowych w komórkach, bierze udział w procesie przyswajania żelaza, doskonale chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Pomarańczę są także źródłem witamin z grupy B, w tym także kwasu foliowego. Zawarte w nich witaminy wykazują pozytywne działanie na skórę oraz komórki nerwowe. Dodatkowo w owocach zawarty jest potas – pierwiastek odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi oraz akcji serca. W pomarańczach wykryto także substancje, które są odpowiedzialne za blokowanie pierwszej fazy procesu nowotworowego oraz liczne związki wykazujące działanie antybakteryjne.
Pomarańcze zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który odpowiada za usprawnienie procesów przemiany materii. Błonnik pokarmowy zawarty w tych owocach pozwala usprawniać pracę jelit, chroni przed rozwojem chorób układu pokarmowego, zapobiega powstawaniu otyłości, ponieważ w znaczący sposób ogranicza przyswajanie tłuszczów i węglowodanów z pożywienia. Bierze także udział w obniżaniu poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Pomarańcze warto jeść razem z cienką błonką, która rozdziela poszczególne cząstki owoców oraz z białą częścią skórki. Znajdują się w nich flawonoidy, których rola polega na wzmacnianiu działania witaminy C. Z tego powodu witamina C pochodząca z naturalnych produktów charakteryzuje się lepszą przyswajalnością niż syntetyczne odpowiedniki.
Biała skóra pomarańczy stanowi także bogate źródło witaminy PP oraz pektyn. Spożywanie jej wspomaga trawienie, wpływa na obniżenie stężenia złego cholesterolu, pomaga zwalczać infekcje bakteryjne.