Owoce, które wzmacniają Twoją odporność

Opublikowano przez Redaktor

Owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, dzięki czemu znakomicie wzmacniają układ immunologiczny. Często ludzie nie zdają sobie sprawy, że skłonność do infekcji może być spowodowana niewłaściwą dietą. Tymczasem wystarczy ją odpowiednio zbilansować, wybierając konkretne jarzyny. Warto skupić się przede wszystkim na owocach, które nie tylko pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ale także wspaniale smakują. Jeśli podamy owoce w nietypowej formie, na pewno przypadną do gustu nawet najmłodszym konsumentom.

 

Pamiętaj o dziennej dawce cytrusów!

 

Jedną z głównych witamin wzmacniających układ immunologiczny jest witamina C. Można ją znaleźć przede wszystkim w najróżniejszych gatunkach cytrusów, czyli w pomarańczy, grejpfrucie czy cytrynie. Strzałem w dziesiątkę jest także kiwi, cenione właśnie jako źródło witaminy C. Wymienione owoce można podawać na wiele sposobów, w zależności od preferencji. Kiwi doskonale sprawdzi się jako smaczny dodatek do sałatek, sprawiając, że będą one bardziej orzeźwiające. Z kolei cytrusy można wykorzystać do przygotowania świeżych soków. Wystarczy sięgnąć po wyciskarkę, aby wydobyć z owoców wszystkie najważniejsze wartości. Do soku można dodać miętę, która nada mu specyficznego smaku. Taki napój błyskawicznie postawi nas na nogi – na przykład po wyczerpującym treningu czy długim dniu w pracy. Warto rozpoczynać dzień szklanką soku z cytrusów, zapewniając sobie dodatkowe źródło energii.

 

Zbawienna moc gruszki

 

Z pewnością niewiele osób wie, że jednym z ważniejszych owoców wzmacniających odporność jest gruszka. W jej składzie znajdziemy nie tylko szereg witamin, ale także potas, błonnik czy żelazo. Należy także zwrócić uwagę na antyoksydanty, które z jednej strony wspomagają pracę układu immunologicznego, a z drugiej wzmacniają układ krwionośny. Gruszki można połączyć z wieloma owocami, na przykład z morelami. Taka mieszanka skutecznie nas ochłodzi, dostarczając do organizmu niezbędnych witamin i minerałów. Prawdziwą bombą witaminową jest również sok jabłkowo-gruszkowy. Ponieważ gruszka jest słodkim owocem, przygotowane na jej bazie napoje będą smakować nawet dzieciom.

 

Smaczne dodatki

 

Do przygotowywanych soków warto dodać owoce czarnej porzeczki lub żurawiny. Dzięki temu ich smak będzie nieco kwaskowy, a tym samym zapewni nam skuteczne orzeźwienie. Żurawina stanowi źródło antyoksydantów, gwarantując niezawodną ochronę przed zarazkami. Powinny po nią sięgnąć przede wszystkim osoby, które mają skłonność do infekcji dróg oddechowych. Żurawina jest dość uniwersalnym dodatkiem, sprawdzając się w wielu potrawach. Można ją dodać na przykład do sałatki pieczarkowej, ale doskonale komponuje się także ze smakiem mięs. W zależności od indywidualnych preferencji, warto sięgnąć również po jej suszoną formę.

 

Dzięki sokom czy sałatkom na bazie owoców skutecznie wzmocnimy swój organizm, minimalizując ryzyko wystąpienia infekcji. Jeśli ktoś narzeka na nawracające przeziębienia, koniecznie powinien pamiętać o regularnym spożywaniu owoców – zarówno w formie soku, jak i jako smaczny dodatek do sałatek.