Mrożenie soków

Opublikowano przez Redaktor

Własnoręcznie przygotowane soki owoce to prawdziwa skarbnica witamin. Chętnie robimy je latem, kiedy do dyspozycji mamy owoce sezonowe: truskawki, brzoskwinie, poziomki, jagody, gruszki czy śliwki. Owoce o tej porze roku są najsmaczniej, a zawartość witamin i substancji mineralnych w nich – największa. Co zrobić zimą, kiedy najdzie nas ochota na sok? Wystarczy sięgnąć do zamrażarki! Przecież soki można zamrozić!

 

Jakie są zalety soków?

 

Świeżo wyciśnięty sok to doskonałe źródło witamin i minerałów. Sięgając po niego, dostarczamy sobie:

 

  • białka;

  • enzymów;

  • cukrów;

  • tłuszczy;

  • błonnika.

 

Soki skutecznie chronią przed odwodnieniem i niedoborami witaminowymi. Wszystkie zawarte w nich substancje są naprawdę łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dodatek przypraw czy takich składników, jak siemię lniane, otręby czy owoce goji jeszcze poprawia ich walory zdrowotne. Nie warto rezygnować z tego również zimą.

 

Kiedy można zamrażać sok?

 

Decydując się na zamrożenie soku, należy pamiętać przede wszystkim o tym,że mrozimy jedynie ten świeży. Najlepiej umieścić go w zamrażalniku od razu po przygotowaniu. Nigdy nie wolno zamrażać soków wyciśnięte zostały już kilka godzin temu. Zawarte w nich składniki odżywcze bardzo szybko się utleniają i taki sok nie dostarczy nam już w zasadzie niczego.

 

Soki do mrożenia przygotowujemy wtedy, kiedy jest sezon na owoce. Nie warto mrozić soków w zimie z importowanych truskawek czy borówek. Owoce dostępne w kraju są smaczniejsze i nie zawierają konserwantów, które niezbędne są do tego, aby mogły przetrwać długą podróż.

 

Jak zamrażać?

 

Sok mrozi się dokładnie tak samo, jak wodę. Można umieścić go w pojemniczku lub wlać do woreczka. Pamiętać należy o tym, aby sięgać po pojemniki przeznaczone do mrożenia. Tylko wtedy mamy pewność, że zamknięty w nich sok nie przejdzie zapachami innych produktów znajdujących się w zamrażarce i zachowa doskonałą jakość.

 

Jak rozmrażać?

 

Soki rozmrażamy w lodówce. Dzięki temu proces rozmrażania zachodzi stopniowo, co pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych oraz doskonałego smaku. Nigdy nie należy soku podgrzewać, aby rozmrozić go szybciej. Zabije to nie tylko walory smakowe, ale również zawarte w nim substancje mineralne i witaminy.

 

Z jakich owoców przygotować sok do mrożenia?

 

Podobnie, jak w przypadku soków przeznaczonych do natychmiastowego zużycia, tak i tutaj stawiamy jedynie na owoce dojrzałe, jędrne, ładne. Nie sięgamy po te, które są poobijane, mają plamy na skórce czy choćby niewielkie ślady gnicia. Najlepiej owoce kupić na ekologicznym bazarku – wtedy mamy pewność, że pozbawione są szkodliwych metali ciężkich oraz środków ochrony roślin, które często stosowane są przez rolników.

 

Czy na pewno warto?

 

Mrożenie soków to świetny sposób na to, aby również zimą mieć dostęp do pysznych i zdrowych napojów, które pełne są witamin. To także odrobina słońca w szklance wtedy, kiedy na niebie nie mamy go zbyt wiele. Mrożone soki to źródło witamin, minerałów i gwarancja poprawy humoru na naprawdę długo. Mroźmy soki, a na pewno nie będziemy tego żałować!