Mangan zawarty jest w sokach z: pomidorów, borówek czarnych jagód, żurawiny

Opublikowano przez admin
Sok pomidorowy

Mangan (Mn, Manganum) pierwiastek należący do mikroelementów. Organizm dorosłego człowieka zawiera 10-20 mg manganu. Dzienne zapotrzebowanie na mangan u dorosłych waha się 2,5-5 mg. Najwięcej tego pierwiastka u człowieka występuje w kościach, włosach, wątrobie, trzustce i nerkach. Niemowlęta posiadają 10 krotnie więcej tego pierwiastka niż dorośli.

 

Funkcje Manganu w organizmie:

  •  bierze udział w procesach krwiotwórczych
  •  razem z żelazem, miedzią i kobaltem w chodzi w skład wielu enzymów
  • uczestniczy w syntezie i metabolizmie cholesterolu, kwasów tłuszczowych, glikoprotein i kwasów nukleinowych, syntezie dopaminy
  • – aktywuje syntezę mukopolisacharydów
  • -niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu

 

Skutki niedoboru (awitaminoza) Manganu:

  •  zaburzenia kostne, demineralizacja kości
  •  zaburzenia czynności ośrodkowego układu nerwowego
  • niedokrwistość

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) Manganu:

  •  zaburzenia neurologiczne
  •  nadpobudliwość
  •  niedokrwistość mikrocytowa
  •  locura manganica
  •  stłuszczenie i marskość wątroby