Lemoniada z wyciskarki

Opublikowano przez Redaktor

W gorące dni poszukujemy miejsca, w którym można się schronić przed upałem i ochłodzić. Jednak najbardziej potrzebujemy napoju, którym skutecznie ugasimy pragnienie. Sposoby na orzeźwienie są różne, w zależności od upodobań smakowych. Jedni wolą wodę, inni soki lub napoje niegazowane. Jednym z nich jest lemoniada, ale kupiona gotowa to z reguły mnóstwo cukru, substancji konserwujących i barwiących. Jeśli dbamy o zdrowie to powinniśmy skorzystać z możliwości i zrobić lemoniadę sposobem domowym. Nawodni, orzeźwi i wzmocni organizm. Do jej zrobienia potrzebny będzie sok z cytryny, który szybko zrobimy przy pomocy wyciskarki.

Dlaczego należy użyć wyciskarki?

Urządzenie zrobi to najszybciej, najlepiej i najdokładniej. Dzięki niemu napój zachowa mnóstwo cennej dla zdrowia witaminy C, która znakomicie wspomaga odporność. Jak wszystkie cytrusy cytryny należą do owoców bardzo soczystych i miękkich, więc każda wyciskarka do soków poradzi sobie z nimi szybko. Przed wrzuceniem do urządzenia oczywiście obieramy każdą sztukę ze skóry. Jeśli nie jesteśmy posiadaczami wyciskarek to również możemy wycisnąć z niej sok, ale zajmie nam to więcej czasu i nie będzie tak wydajne i staranne.

Lemoniada z sokiem z cytryny

Poniżej przykładowy przepis, z którego powinniśmy otrzymać około sześciu lub siedmiu porcji orzeźwiającego napoju.

Składniki:

  • 1,5 litra zimnej przegotowanej wody
  • 1 szklanka soku z cytryn (ok. 6 sztuk)
  • 200 gramów cukru lub miód

Sposób wykonania:

Wszystkie cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ściereczką. Obieramy ze skórki i kawałki wkładamy do wyciskarki. Soku robimy tyle, żeby otrzymać około jednej szklanki. Do wcześniej przygotowanego szklanego dzbanka wlewamy zimną przegotowaną wodę, świeżo wyciśnięty sok i dodajemy miód lub cukier. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Sprawdzamy smak, żeby nie okazał się za kwaśny lub zbyt słodki.  Schładzamy w lodówce przez około jedną godzinę. Zimną lemoniadę wlewamy do szklanek, możemy dodać kilka kostek lodu i udekorować plastrem cytryny.

Co zrobić z nadwyżką?

Smaczny zimny napój z pewnością szybko zostanie wypity. Jednak, gdyby się okazało, że jest go za dużo i  został w dzbanku, to nie należy go pozostawiać na stole w temperaturze pokojowej. Ze względu na obecność soku z cukrem mógłby sfermentować i wtedy nie nadawałby się do picia. Dlatego w takim przypadku resztę lemoniady trzeba koniecznie wstawić w dzbanku do lodówki. Sięgając po niego po kilku godzinach będzie jeszcze bardziej zimny, ale i smaczniejszy. Nie należy jednak przechowywać dłużej niż 2 dni.

Doskonały napój także dla dzieci

Lemoniada z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dorosłym, ale może też posmakować najmłodszym. Jeśli tylko nie są przyzwyczajone wy łącznie do słodkiego. Należy wówczas użyć mniejszą ilość soku z cytryny, tak aby smakowała. Takie picie przyniesie nieocenione korzyści każdemu maluchowi.

Zarówno dzieci jak i dorośli powinni uzupełniać utraconą wodę w postaci różnych napojów. W przeciwnym razie może dojść do odwodnienia i w konsekwencji do zasłabnięć.