Niekiedy słyszy się, że jabłka powinno jeść się ze skórką, bo zwłaszcza pod nią jest najwięcej witamin i minerałów. Jednak doświadczenie pokazuje, że nie wszystkie, zarówno owoce, jak i warzywa nadają się do spożywania wraz ze skórką. Niektóre zwyczajnie mają gorzką, inne zbyt twardą, a jeszcze inne nie nadają się do obierania. A jak to wygląda w przypadku sporządzania soków w wyciskarkach? Czy skórka lub jej brak ma jakiś wpływ na wyciskany napój?
Przygotowanie owoców i warzyw na sok
Wyciskarka to świetne narzędzie, przy pomocy którego można zrobić sok z warzyw i owoców, nie tracąc przy tym zbyt wielu jego cennych wartości. Pyszny, świeży i esencjonalny ma najlepsze walory smakowe i odżywcze. Z jednej strony to zasługa samego urządzenia, a z drugiej, w dużej mierze – jakości użytych produktów i sposobu ich przygotowania do obróbki wyciskania. Przed włożeniem do wyciskarek muszą przejść naszą ocenę wizualną. Chociaż ten etap powinien być uwzględniony w pierwszej kolejności, już podczas kupowania. Unikniemy wówczas niepotrzebnych strat surowca, czasu i pieniędzy. Na sok powinniśmy używać produktów świeżych, bez oznak wgniecenia, zbrązowienia czy nadgnicia. Selekcja jest niezbędna, ponieważ zepsuta sztuka nie tylko pogorszy smak napoju, ale spowoduje niestrawności. Następnie powinny być starannie umyte pod bieżącą wodą.
A co ze skórką, obierać czy też nie?
To kontrowersyjne pytanie, bo wiemy, że skóry większości owoców i warzyw zawierają wartościowe dla naszego organizmu składniki. I wydaje się rozsądnym podejściem to, które nakazuje pozostawić nie obrane. Jednak mamy wątpliwość czy lśniąca skóra na przykład ogórków lub jabłek, która wygląda pięknie i zachęcająco, nie została czymś potraktowana. Inną kwestią jest też fakt, że na skórze koncentrują się wszelkie zanieczyszczenia środowiska jak i środki ochronne. Wyjątek stanowią warzywa zbierane ze znanej uprawy lub naszej przydomowej, do której podchodzimy ekologicznie. Kolejną sprawą jest smak, bo może być gorzki i zmienić napój w nieprzyjemny. W tym przypadku lepiej jest się jej pozbyć np. z selera, ogórka.
Nie wszystkie nadają się do obierania
Należą do nich między innymi truskawki, maliny, porzeczki, agrest, wiśnie, winogrona oraz warzywa liściaste i natki. Trzeba tylko dokładnie umyć je pod strumieniem bieżącej wody, usunąć listki, łodyżki i inne zanieczyszczenia. Poczekać aż woda odcieknie i wtedy nadają się do włożenia do wyciskarki. Natomiast te, które mają twardą skórę np. arbuz, muszą być bezwzględnie obierane przed wyciskaniem. Taki sok można przechowywać w lodówce około 24- 72 godzin.
Do picia świeżo zrobionych soków specjalnie przekonywać nie trzeba, ale zanim stanie na stole szklanka smacznego i aromatycznego napoju wymaga on trochę czasu i pracy. Korzyści, jakie płyną z picia zdrowych napojów są jednak tak duże, że specjalnie do ich sporządzania specjalnie przekonywać nie trzeba. Warto się potrudzić i wprowadzić do codziennego menu zdrową porcję. Efekty pozytywnie nas zaskoczą już w niedługim czasie.