Chyba każdy z nas doskonale zna smak kisielu – deseru, którym nasze mamy karmiły nas na podwieczorek. Charakterystyczna konsystencja i owocowy smak to coś, co na zawsze zostaje w pamięci. Zazwyczaj jednak kisiel przygotowywany był z proszku dostępnego w sklepie. W efekcie nie był zdrowy, a naszemu ciału dostarczał mnóstwo konserwantów i sztucznych substancji. Lepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie kisielu z soku, który udało się nam wycisnąć.
Kisiel z wyciskanego soku to samo zdrowie i niezwykle głęboki smak. Nie ma w nim sztucznych barwników ani konserwantów, a więc tych substancji, które negatywnie odbijają się na kondycji naszego organizmu. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu.
Z jakich owoców można przygotować taki kisiel?
Dużo zależy tu od naszych gustów smakowych. Świetnie smakuje kisiel malinowy czy żurawinowy. Ten drugi okazuje się być doskonałą bronią w walce z infekcjami dróg moczowych. Kisiel malinowy zaś to skuteczny element kuracji przeziębieniowej. Jako bazę do domowego kisielu wykorzystać można również sok z:
- pomarańczy;
- cytryn;
- winogron;
- truskawek;
- wiśni;
- czereśni;
- moreli;
- brzoskwiń.
Jak widać, wybór smaków jest więc niemalże nieograniczony.
Co jeszcze będzie nam potrzebne?
Oprócz owocowego soku, który stanowi naszą bazę, niezbędna będzie również mąka ziemniaczana oraz odrobiną cukru. Z tego drugiego składnika możemy zrezygnować, jeśli kwaśny smak nam nie przeszkadza, a my sami dbamy o linię. Aby wzbogacić smak deseru, sięgnąć można również po cynamon, goździki lub imbir. Dzięki nim kisiel będzie smakował jeszcze lepiej.
Jak to zrobić?
Sok owocowy wraz z cukrem oraz wybranymi przyprawami należy zagotować w garnuszku. W szklance trzeba rozmieszać mąką ziemniaczaną z niewielką ilością wody. Kiedy sok zacznie się gotować, należy wlać do niego mąkę z wodą. Całość szybko mieszamy aż kisiel zgęstnieje. Natychmiast przelewamy do miseczek przelanych wcześniej zimną wodą.
Jak udekorować deser?
Kisiel można podać bez żadnych dodatków. Można jednak wyczarować z niego także wspaniały deser, który będzie się świetnie prezentował. Osoby, które nie dbają o linię, mogą na przelanym w miseczkę kisielu wykonać kleksa z bitej śmietany. Idealnie z kisielem komponuje się również nierozcieńczony sok owocowy. Możemy polać go tym sokiem, który wykorzystaliśmy jako bazę lub sięgnąć po zupełnie inny. Jeśli kisiel jest mocno słodki, idealny będzie sok kwaśny. I odwrotnie: w przypadku raczej kwaśnego kisielu lepszym rozwiązaniem będzie sok słodki. Starta skóra z cytryny lub pomarańczy, rodzynki, suszona żurawina, tarte jabłko – wszystko to doskonale komponuje się z domowej roboty kisielem.
Kisiel to świetny pomysł na podwieczorek, lekką kolację lub poobiedni deser. Warto jednak przygotować go samodzielnie na wyciśniętym z owoców soku. Będzie wyróżniał się o wiele lepszym smakiem niż kisiel przygotowany z proszku zamkniętego w dostępnej w każdym sklepie spożywczym torebce. Do tego będzie o wiele zdrowszy. Taki kisiel to kwintesencja smaku i doskonałego gustu kulinarnego.