Świeżo wyciskane soki są bardzo smaczne i dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Uzupełniają niedobór witamin i składników mineralnych. W codziennej diecie zarówno dzieci jak i osób dorosłych powinna się znaleźć przynajmniej jedna porcja soku owocowo-warzywnego. Wiedzą o tym doskonale wszystkie osoby nastawione na zdrowy styl życia, a zwłaszcza na dietach redukcyjnych. Napój zrobiony i wypity, wyjmujemy wtyczkę z gniazda sieciowego i co dalej? Jak należy przechowywać wyciskarkę, jeśli już skończy pracę i będzie potrzebna dopiero następnego dnia?
Urządzenie najpierw czyścimy
O ile delektowanie się napojem jest przyjemne, to samo mycie urządzeń nie należy do ulubionych czynności. Jednak jest to niezwykle konieczne zanim będziemy prawidłowo przechowywać sprzęt. Podstawowa zasada dotycząca czyszczenia wszystkich typów wyciskarek jest taka, że najlepiej zrobić to natychmiast po wyciskaniu. Absolutnie nie należy zostawiać na później. Dlaczego? Resztki psującego się miąższu mogą być w późniejszym czasie trudne do usunięcia. Nawet namoczone w wodzie z płynem sita, na których pozostały zaschnięte części owoców czy warzyw jest naprawdę trudno doszorować nawet przy użyciu specjalnych szczoteczek. Kolejną kwestią jest ta, że niedokładnie umyte części mogą przy następnym robieniu soku zanieczyścić świeży napój. W takim stanie może być nie tylko niesmaczny, ale przede wszystkim niezdrowy i przyczynić się do problemów trawiennych. Po umyciu wszystkie elementy powinno się starannie wytrzeć do sucha i poskładać w całość.
Gdzie postawić wyciskarkę?
Czystą i suchą powinniśmy odstawić w bezpieczne miejsce, pamiętajmy o tym zwłaszcza, jeśli w domu są małe dzieci. Jednak także od tego, jak często będziemy jej używać zależy sposób przechowywania. Z pewnością bardzo utrudnione jest wyjmowanie i wkładanie urządzenia do szafki, jeśli korzystanie z niego będzie systematyczne np. każdego dnia. Wyciskarki, które będą codziennie wykorzystywane powinny znaleźć swoje miejsce na blacie kuchennym. Jednak powinna to być strefa, której nie potrzebujemy do codziennych czynności, np. krojenie warzyw. Urządzenie może być tak ustawione, by łatwo udawało się wysunąć do ponownego zrobienia napoju. Jeśli soki zamierzamy robić rzadziej niż co dzień, choć wydaje się to mało realne, możemy sprzęt schować w kuchennej szafce na dowolną półkę.
Miejsce przechowywania a gabaryty
Przed zakupem urządzenia powinniśmy dobrze zastanowić się jakim miejscem dysponujemy do jego przechowywania. Niektóre, zwłaszcza duże i ciężkie powinny mieć stałe lokum. Ponieważ ich chowanie do szafek i ponowne wyjmowanie może stanowić główną przyczynę niechęci robienia soków. A chyba, nie po to kupujemy, aby stało bezużyteczne. Dlatego wybierając wyciskarkę powinniśmy wybrać taką, dzięki której sprawnie przygotujemy pyszny napój, kiedy tylko przyjdzie na niego ochota. Niezależnie od tego na jaką się zdecydujemy i wybierzemy to o każdą musimy dbać, utrzymywać w czystości i bezpiecznie przechowywać. Chcemy przecież, aby służyła nam i bliskim najlepiej i najdłużej.