Jabłka i ich właściwości lecznicze. Dlaczego warto jeść jabłka?

Opublikowano przez Redaktor

Dietetycy pozostają tu zgodni: jabłka to nieoceniona pomoc w walce z nadwagą. Ich cudowne właściwości nie tylko przyczynią się do utraty zbędnych kilogramów, ale i zbawiennie wpłyną na nasze procesy trawienne oraz pomogą oczyścić organizm z toksyn.

Najcenniejsze pod względem wartości odżywczych są oczywiście gniazda nasienne oraz skórka. Dzieje się tak dlatego, że to tutaj gromadzi się najwięcej pektyn, odpowiedzialnych za regulację flory bakteryjnej jelit, oczyszczających organizm, zapobiegających zaparciom i zmniejszającym wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu chronią nas one przed miażdżycą i zawałem. Zawarta w jabłkach witamina C usuwa z kolei z organizmu wolne rodniki i bierze udział w ważnych procesach metabolicznych.

Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o jabłkach?

Dzięki zawartości potasu i żelaza pomagają one odkwasić organizm. Jedzone w surowej postaci mają także doskonały wpływ na nasz układ nerwowy oraz układ krążenia, gotowane zaś i przyjmowane w postaci musu zwalczają biegunki oraz chorobę wrzodową. Jabłka poprawiają także pracę wątroby i mają działanie moczopędne, z kolei przygotowywana na bazie ich skórek herbata ma właściwości dezynfekujące i skutecznie usuwa stany zapalne jamy ustnej. Przyjęło się także, że regularne jedzenie kwaśnych, startych jabłek pozwala zmniejszyć reumatyczny ból stawów.

Nieoceniony jest ponadto fakt, że jabłka należą do niskokalorycznych, a do tego sycących owoców. Średniej wielkości jabłko, ważące 10 dag, zawiera maksymalnie 50 kcal, dzięki czemu jabłka tak dobrze sprawdzają się w kuracjach odchudzających. Uważajmy jednak, aby nie przesadzić z ich ilością – optymalne są dwie sztuki dziennie. Pamiętajmy bowiem, że mimo wszystkich swoich cudownych właściwości, jabłka posiadają cukier prosty, czyli fruktozę.

large_K2G2314N-Press-8944

Przepisy na soki z jabłek

Aby cieszyć się smakiem jabłek także poza sezonem, warto jest przygotować z nich przepyszne i zdrowe soki. Dziś proponujemy Państwu dwa przepisy. W pierwszym potrzebne będą nam 3 kg jabłek, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 6 listków mięty. Jabłka kroimy i czyścimy z gniazd nasiennych oraz ogonków. Następnie płuczemy je, suszymy i kroimy na takiej wielkości kawałki, aby bez problemu dały się wykorzystać w wyciskarce. Tak uzyskany sok odstawiamy na pół godziny, po czym ściągamy powstałą u góry pianę. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i przelewamy do czystych i suchych słoików. Do każdego słoika wkładamy po 2 opłukane i osuszone listki mięty. Słoiki szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut, po czym studzimy i wynosimy do piwnicy bądź spiżarni.

Także w drugim przepisie potrzebne będą nam 3 kg owoców oraz 0,5 kg cukru. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda i ogonki, a następnie płuczemy i przekładamy do sokownika. Posypujemy owoce cukrem w sposób warstwowy, po czym przykrywamy je i gotujemy. Uzyskany w ten sposób sok przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcamy je i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia. Następnie wynosimy je do piwnicy lub spiżarni.

stThumbnailPlugin (1)