Dietetycy zachwalają wartości odżywcze zup i zalecają wykorzystywanie jej w codziennej diecie. Częściej po zupę sięgamy wówczas, kiedy chcemy się rozgrzać. Najczęściej wielu z nas ich nie lubi, bo uważa, że tuczą. Brak czasu i pośpiech zmusza do zjedzenia czegoś na szybko i bardziej sycącego. To duży błąd, gdyż są bardzo pożywne i dostarczają wielu składników odżywczych. Znakomitą propozycją może być przygotowanie zupy z dodatkiem soku z pomarańczy. Warzywa z aromatycznymi przyprawami to zestaw, który z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy dbają o zdrowe nawyki.
Zupa krem z marchwi, imbiru i pomarańczy
Do przygotowania pysznego kremu potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 1 kg marchwi,
- 1 pomarańcza,
- korzeń imbiru długości około 5 cm,
- 100 g masła,
- 150 ml śmietany 30%,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania: Marchew obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy starty imbir. Potem dodajemy marchew i całość podsmażamy na małym ogniu, przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu wsypujemy podsmażone marchewki i gotujemy 15 minut, aż do miękkości warzyw. Następnie naczynie zdejmujemy z ognia i dolewamy do zupy wyciśnięty sok z pomarańczy. Teraz dokładnie zmiksujemy i cały czas mieszając powoli dolewamy śmietanę. Podgrzewamy 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli ktoś woli może użyć więcej imbiru lub doprawić imbirem w proszku. Najlepiej smakuje na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą
Kolejny przepis na smaczną i pożywną zupę z dodatkiem soku pomarańczowego, ale przede wszystkim zdrową.
Składniki:
- 500 g dyni ze skórą
- 1,5 litra bulionu jarzynowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 50 – 125 g serka Philadelphia (opcjonalnie 80 ml śmietanki kremówki)
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło z oliwą, wkładamy imbir i delikatnie podsmażamy przez około pół minuty. Następnie dodajemy dynię, szczyptę soli i smażymy cały czas mieszając przez około 3 minuty. Wsypujemy imbir w proszku, wlewamy sok z pomarańczy i bulion. Gotujemy pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny. Na koniec dodajemy serek lub śmietankę i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Propozycja podania: 4 łyżki płatków migdałów wsypujemy na suchą patelnię i rumienimy. Dekorujemy posypując po wierzchu.
Czy możemy użyć gotowego soku?
Sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty jest najsmaczniejszy i ma najwięcej cennych właściwości, a dodawany w takiej postaci do potrawy nadaje jej prawdziwego smaku. Nie powinien być z kartonu. Dlaczego? Po pierwsze potrawa nie będzie tak smaczna, a po drugie przetworzony zawiera wodę, biały cukier i inne dodatki, które nie są odpowiednie dla zdrowia. Pamiętajmy o piciu soków, ale nie tych gotowych, ale sporządzonych samodzielnie w wyciskarkach. Tylko wówczas mamy pewność, że dostarczamy najlepszych wartości naszemu organizmowi.