Co pić, by zachować opaleniznę na dłużej?

Opublikowano przez Redaktor

Pięknie opalona skóra o miodowym odcieniu to pamiątka po wakacjach. Każda kobieta marzy o tym, aby opalenizna została z nią jak najdłużej. Odpowiednie zabiegi kosmetyczne oraz włączenie do diety soków z określonych warzyw i owoców sprawi, że opaloną skórą będziemy cieszyć się jeszcze długo po ustaniu lata.

 

Jak powstaje opalenizna?

 

Na skutek działania promieni słonecznych nasza skóra produkuje dużo większe ilości barwnika. Umieszczany jej on w jej poszczególnych warstwach, a jego zadaniem jest ochrona przed negatywnym wpływem promieni słonecznych. Tak właśnie tworzy się pożądana przez wiele osób opalenizna, która ma jednak to do siebie, że z czasem zanika. Wystarczy bowiem, że przestaniemy wystawiać się na działanie promieni słonecznych, aby nasze ciało przestało produkować kolejne porcje chroniącego skórę barwnika. Stosując się jednak do prostych zaleceń, można skutecznie przedłużyć jej trwałość.

 

Regeneracja skóry

 

Aby opalenizna nie zeszła z naszej skóry zbyt szybko, należy przede wszystkim zadbać o regenerację naskórka. Tutaj zaznacza się ogromna rola witaminy C, która znajduje się między innymi w owocach cytrusowych, malinach i czarnej porzeczce. Dobrym rozwiązaniem jest więc przygotowywanie świeżego soku z wymienionych owoców. Jeżeli tolerujemy soki z dodatkiem warzyw, możemy przyrządzić koktajl z natką pietruszki, która zawiera najwięcej kwasu askorbinowego. Warto również wspomnieć, że picie soków zawierających dużo witaminy C korzystnie wpłynie na stan skóry – znikną zmiany trądzikowe, cera będzie bardziej świetlista i świeża. Rozjaśnieniu ulegną również plamy barwnikowe.

 

Chronimy przed utratą koloru

 

Opalenizna zostanie z nami na dłużej, jeżeli do swojej diety włączymy beta – karoten, czyli mówiąc inaczej, witaminę A. Zawarta jest ona w warzywach i owocach w kolorze żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Chcąc więc nadać skórze ładny odcień i zadbać o to, aby opalenizna pozostała z nami jak najdłużej, należy pić przede wszystkim sok z marchwi. Warto sięgać po niego także wtedy, kiedy słońce nas poparzyło. Witamina A ma bowiem to do siebie, że neutralizuje negatywny wpływ promieni słonecznych na ciało, przyspieszając procesy regeneracyjne. Aby została przyswojona, do soku należy dodać kroplę oliwy z oliwek lub wiórek masła.

 

Nawilżenie

 

Soki to nie wszystko w walce o trwalszą opaleniznę. Liczy się również właściwe i dogłębne nawilżenie skóry. Najlepiej postawić na tłuszcze. Poleca się zwłaszcza:

 

olej rzepakowy;

olej roślinny;

olej lniany;

olej sojowy.

 

Do diety, w której jedną z głównych pozycji zajmują soki, warto włączyć tłuste ryby morskie: makrelę, śledzie, łososia. Niezastąpione są również nasiona i orzechy – codziennie należy zjeść kilka orzechów włoskich lub laskowych. Dzięki obecności kwasów omega – 3 i omega – 6 zatrzymują one wodę w głębokich warstwach skóry. Z pożywienia trzeba natomiast wyeliminować:

 

-ciastka;

-batoniki;

-margaryny utwardzane;

-wszystkie produkty typu fast food.

 

Ich spożywanie przyczyni się do szybszej utraty opalenizny oraz przybrania na wadze. Jest to jednocześnie najprostszy sposób na przyspieszenie procesów starzenia się skóry.