Co dodać do soku, aby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak?

Opublikowano przez Redaktor

Własnoręczne przygotowywanie soków stało się niezwykle modne. Dzisiaj wszyscy ci, którzy na długo chcą zachować zdrowie i piękny wygląd, sięgają właśnie po samodzielnie wyciśnięte napoje warzywno-owocowe. Co można do nich dodać, aby smakowały jeszcze lepiej?

 

Owoce goji

 

To jeden ze zdrowszych dodatków, który świetnie pasuje do soków owocowych. Sprawią, że własnoręcznie przygotowany napój będzie nie tylko smaczniejszy, ale również zdrowszy. Owoce goji zawierają mnóstwo:

 

  • witaminy C;

  • żelaza;

  • selenu;

  • witamin z grupy B;

  • cynku;

  • potasu.

 

Są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowej pracy.

 

Otręby

 

Dodawać można je zarówno do soków warzywnych, jak i owocowych. Dostarczą ogromnych ilości błonnika, dzięki czemu korzystnie wpłyną na nasz układ pokarmowy. Dodawanie otrębów do soków zaleca się zwłaszcza tym osobom, które za pomocą warzywnych czy owocowych napoi chcą przywrócić do normy poziom cholesterolu. Otręby pomagają również ustabilizować ciśnienie tętnicze krwi. Zawarty w nich błonnik pęcznieje w żołądku, przez co na długo zapewnia uczucie sytości. Dodając otręby, zwiększamy swoje szanse na pozbycie się zbędnych kilogramów.

 

Stewia

 

To świetny dodatek dla tych, którzy ubóstwiają słodkie smaki, a jednocześnie nie chcą przybrać na wadze. Ta roślina jest kilkaset raz słodsza od tradycyjnego cukru, a jednocześnie pozbawiona jest wszystkich jego złych właściwości. Nie powiększy kaloryczności soku i nie przyczyni się tym samym do wahań poziomu glukozy we krwi.

 

Mięta

 

To znane i cenione od lat zioło warto dodawać do soków warzywnych i owocowych. Mięta sprawia, że smak zmienia się na o wiele bardziej orzeźwiający. To właśnie z tego powodu zaleca się jej spożywanie szczególnie w okresie letnim, kiedy to panują naprawdę wysokie temperatury. Do tego jest niezwykle zdrowa: nieco uspokaja, korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

 

Siemię lniane

 

Te niewielkie ziarenka w kolorze brązowym to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Siemię można dodawać w całości lub postawić na to zmielone – tutaj wszystko uzależnione jest od naszego gustu. Dostarczy nam mnóstwo błonnika, dzięki czemu pomoże uregulować poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Do tego działanie ochronnie na układ pokarmowy.

 

Przyprawy

 

Do soku z owoców dodać można aromatyczny cynamon czy imbir. Będą nie tylko smaczniejsze, ale również sprawią, że nasz organizm będzie szybciej spalał kalorie. Dodatkowo cynamon to poczucie, że nasz sok jest słodki. Jeśli nie chcesz słodzić napoju, a nie lubisz smaku kwaśnego, postaw właśnie na dodatek cynamonu. Oryginalnego aromatu nadadzą również goździki, które w kuchni polskiej cenione są od wielu lat.

 

Do soków warzywnych dodawać można rozmaite zioła. Świetnie sprawdza się bazylia, oregano oraz rozmaryn. Ci, którzy lubią ostre smaki, mogą postawić na pieprz kajeński. Jest on jednak wyjątkowo pikantny – dodawać należy go więc z umiarem. Świetnie sprawdza się świeża natka z pietruszki czy koperek. Lepiej zrezygnować natomiast z soli – jest niezdrowa, prowadzi do zwiększenia ciśnienia krwi i powstawania obrzęków.