Zupa pomidorowa na soku z wyciskarki

Opublikowano przez Redaktor

Nasze babcie robiły zupę pomidorową na rosole ugotowanym poprzedniego dnia. Jej smak i aromat to zasługa produktów użytych do wykonania. Przepis jest banalnie prosty, ale każda pani domu ma swój wypróbowany. Zazwyczaj dodawany jest do niej koncentrat pomidorowy, jednak nie jest on najlepszą alternatywą, zwłaszcza dla małych dzieci czy osób z dolegliwościami. Najzdrowszą wersją zupy będzie zdecydowanie ta, do której użyjemy świeżo wyciśniętego soku pomidorowego.

Szybka zupa na soku pomidorowym z ryżem

Do sporządzenia szybkiej i gęstej, a przede wszystkim sycącej pomidorowej potrzeba około 30 minut. Wykorzystuje się do niej gotowy bulion. Można ugotować na udkach czy skrzydełkach, ale jej przygotowanie zajmie co najmniej godzinę. Do dekoracji zupy mogą być te dodatki , które najbardziej nam odpowiadają albo bez nich. Chociaż ich obecność podkreśla smak gorącego dania.

 

Składniki (na 4 duże lub 6 mniejszych porcji):

  • 0,5 l soku pomidorowego
  • 1,5 l bulionu
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ średniego selera
  • 1 mała cebula
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 szklanki sypkiego ryżu (około 120 gramów)
  • zmielony pieprz
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • do dekoracji – do wyboru: jogurt naturalny, śmietana, świeża natka pietruszki, lubczyk, bazylia lub koperek

 

Sposób wykonania: Do garnka należy wlać 1,5 litra bulionu i podgrzewać. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i pieprz czarny ziarnisty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zagotować. W międzyczasie obrać warzywa. Następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dorzucić do wywaru, doprowadzić do wrzenia, a potem wsypać opłukany ryż. Wszystko zamieszać. Gotować przez około 20 minut pamiętając o częstym mieszaniu. Ryż nie może przywrzeć do dna garnka. Jeśli ryż będzie miękki należy dolać sok pomidorowy, cukier i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Bulion sam w sobie zawiera sól, ale jeśli smak zupy jest za delikatny można odrobinę dosolić. Zagotować, a jeśli jest za gęsta można dolać trochę wrzątku. Gotową zupę nalać do talerzy i udekorować łyżeczką jogurtu, posypać świeżo posiekaną pietruszką lub ulubionym zielonym dodatkiem.

Danie dietetyczne i zdrowe

Pomidory są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego mogą się nią delektować osoby na dietach odchudzających. Warto sięgnąć po zupę pomidorową na soku, nie tylko ze względu na szczupłą sylwetkę, ale przede wszystkim zdrowie. Obecny w pomidorach likopen – czerwony barwnik, wychwytuje wolne rodniki, dlatego przypisuje mu się silne właściwości antynowotworowe. Czerwone warzywa pomagają obniżać ciśnienie tętnicze, chronią przed zawałem serca, udarem mózgu i chorobami układu krążenia. Pomidory to też bogactwo wielu witamin i niewiele złego cholesterolu. Podwyższają poziom prokolagenu, który nadaje skórze elastyczność i opóźnia procesy starzenia (witamina E). Ponadto korzystnie wpływają na układ nerwowy człowieka. Znakomicie nawilżają naskórek, pomagają rozjaśnić cerę, jak też wspierają leczenie wyprysków i trądzika.