Sok z nowalijek – jak zrobić i czy warto?

Opublikowano przez Redaktor

Wraz z nastaniem wiosny cała przyroda budzi się z zimowego uśpienia, a my czasami zamiast cieszyć się z każdych promieni słońca odczuwamy dziwne osłabienie. Najczęściej jesteśmy ospali, ociężali i znużeni. Ten brak energii może być spowodowany tak zwanym przesileniem wiosennym. Taki stan organizmu, przedłużając się może powodować zwiększoną podatność organizmu na infekcje. Najlepszym sposobem na wzmocnienie na wiosnę jest dostarczenie mu brakujących witamin i składników mineralnych z nowalijek.

Co to są nowalijki?

Tak określa się pierwsze, pojawiające się po zimie, młode warzywa. Są to młoda kapusta, marchew, rzodkiewka, koperek, natka pietruszki, ogórki , ale też szczypiorek, rzeżucha, które sami możemy wyhodować we własnym domu na parapecie. Dawka witamin pochodzących z zielonych warzyw jest bardzo pomocna w uzupełnieniu braków w organizmie. Zawarte w nich składniki odżywcze działają oczyszczająco i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Redukują oznaki zmęczenia i wyczerpania, a także wpływają na prawidłowy metabolizm. Każde warzywo ma inny ilościowy skład witamin. Dlatego by otrzymać określony zestaw można je łączyć, na przykład przygotowuje się z nich różnorodne sałatki lub stosuje jako dodatki, ale też z nowalijek można zrobić świeży i sycący sok.

Jak zrobić sok z nowalijek w wyciskarce?

Przed przystąpieniem do wyciskania na przykład z marchwi, należy ją starannie obrać ze skórki i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Zwłaszcza młoda może zawierać rozmaite zanieczyszczenia, a dzięki wypłukaniu będzie ich pozbawiona. Odciąć trzeba też koniec, z którego wyrastała nać marchewki. W przypadku soku z ogórków, je również należy pozbawić skóry. Przy wyciskania kapusty należy pamiętać, aby usunąć zewnętrzne liście i wyciąć głąb, bowiem w nim znajdują się trujące azotany. Młodym rzodkiewkom należy odciąć listki i ogonki, a potem wypłukać. Natką koperku czy pietruszki można udekorować szklankę z napojem. Napój taki może stanowić jedną z pięciu zalecanych w diecie porcji owocowo-warzywnych.

Czy warto pić soki czy jeść całe warzywa?

W zasadzie oba sposoby dostarczają korzyści płynących dla organizmu, bo zawierają wiele cennych wartości odżywczych, z tym, że nowalijki spożywane w całości zawierają błonnik. Picie z nich soków to także alternatywa dla ludzi starszych, którzy ze względów zdrowotnych nie tolerują surowych warzyw lub owoców. Wiele osób wraz z przyjściem wiosny stara się pozbyć toksyn, dlatego może to być też dobry sposób na ich wyeliminowanie i przyjemne oczyszczenie. Dzięki nim można pozbyć się niechcianych kilogramów, które przez okres zimowy łatwo było nabrać. Ponadto wyciskane są lekkostrawne i niskokaloryczne. Poprawa cery, lśniące włosy i mocne paznokcie to także zasługa witamin z soków. Już teraz warto rozpocząć kurację sokową, aby wiosną czuć się lekko, zdrowo, młodziej i tak też wyglądać. Zatem czy warto pić soki z nowalijek? Oczywiście, że tak, bo to łatwa i skuteczna metoda, która pozwoli każdemu cieszyć się z nadejścia upragnionej wiosny.