Selen zawarty jest w sokach z: bananów, pomidorów, jabłek, pomarańczy a także czekoladzie.

Opublikowano przez admin
Mus czekoladowy

Selen (Se, Selenium) pierwiastek chemiczny należący do mikroelementów, czyli pierwiastków śladowych, które w niewielkich ilościach są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu. Został odkryty w 1817 przez J.J.Berzeliusa. Nazwa pochodzi od gr. słowa selene – księżyc. Jest ważnym składnikiem peroksydazy glutationowej, enzymu chroniącego struktury wewnątrzkomórkowe i hemoglobinę przed zniszczeniem w wyniku utleniania. U mężczyzn połowa wchłanianego selenu jest akumulowana w jądrach i gruczołach płciowych, podtrzymuje sprawność seksualną. Dzienne zapotrzebowanie na selen u osoby dorosłej wynosi około 55 mcq.

Funkcje Selenu w organizmie:

  • przeciwdziała uszkodzeniom wątroby
  • działa synergistycznie z witaminą E
  • zwiększa odporność organizmu na promienie jonizujące
  • zaliczany do antyoksydantów
  • wzmacnia odporność tkanek na uszkodzenia
  • składnik peroksydazy glutationowej
  • prawdopodobnie stymuluje układ odpornościowy organizmu do obrony przed działaniem, niektórych substancji kancerogennych
  • niezbędny do syntezy trijodotyroniny

 

Skutki niedoboru (awitaminoza) Selenu:

  • obniżenie sprawności układu odpornościowego
  • makrocytemia i zaburzenie pigmentacji powłok
  • nasilenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów
  • kardiomiopatia (choroba Keshan)
  • osteoartropatia (choroba Kaschin-Becka)

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) Selenu:

  • przemęczenie
  • puchnięcie palców
  • wymioty
  • łysienie
  • zmiany skórne, niszczenie paznokci