Fosfor zawarty jest w sokach z: jabłek i pomarańczy.

Opublikowano przez admin
Sok jabłkowo-pomarańczowy

Fosfor (P, phosphorus) pierwiastek chemiczny należący do makroelementów. Znajduje się przede wszystkim w kościach w połączeniu z wapniem (około 80 % ogólnej zawartości w organizmie człowieka) a reszta znajduje się w tkankach miękkich (gł. jako składnik nukleotydów, wchodzących w skład kwasów nukleinowych i enzymów). Zapotrzebowanie dobowe na ten pierwiastek wynosi 0,8-1,0 g.

Funkcje Fosforu w organizmie:

  • składnik budulcowy kości, zębów
  • wpływa na przemianę energetyczną w mięśniach
  • składnik fosfolipidów, nukleoprotein, fosfokreatyny, ATP- kwasu adenozynotrifosforowego

Skutki niedoboru (awitaminoza) Fosforu:

  • demineralizacja kości
  • krzywica
  • spadek wagi
  • bóle kości
  • osłabienie siły mięśniowej
  • zaburzenia wzrostu

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) Fosforu:

  • zaburzenia gospodarki wapnia, obniżenie stężenia wapnia w krwi
  • zaburzona praca serca
  • odwapnienie kości
  • zmniejszone przyswajanie żelaza, magnezu, cynku, witaminy D
  • bóle kostne, kurczliwość mięśni
  • niewydolność nerek