Dlaczego ważna jest zbilansowana dieta?

Opublikowano przez Redaktor

Nie jest tajemnicą, że nasza dieta bezpośrednio wpływa na stan naszego organizmu. Dlatego też bardzo ważne jest, aby codzienny jadłospis był wolny od szkodliwych produktów spożywczych, jednocześnie stanowiąc źródło najpotrzebniejszych witamin i minerałów. Warto zaznaczyć, że odpowiednio zbilansowana dieta jest także najlepszym sposobem na utrzymanie szczupłej sylwetki. Co więcej, wybieranie stosownych owoców oraz warzyw pozytywnie wpływa również na nasze zdrowie, zmniejszając ryzyko wystąpienia konkretnych dolegliwości.

 

Zapomnij o nadwadze

 

Owoce oraz warzywa są korzystne dla naszego zdrowia między innymi w kontekście wagi. Jeśli ktoś marzy o szczupłej figurze, powinien zastąpić jarzynami słodycze czy tłuste posiłki. Jak wiadomo, to właśnie owoce i warzywa są tymi składnikami w naszej diecie, które zawierają małe ilości tłuszczów oraz kalorii. Nie bez powodu odgrywają one główną rolę w większości diet. Zbilansowana dieta jest ważna nie tylko dla osób dorosłych, ale także dla dzieci. Dorastający młody człowiek powinien dziennie spożywać jak najwięcej owoców, które w pełni zaspokoją apetyt na węglowodany. Dzięki temu dziecko z łatwością ograniczy ilość słodyczy będących źródłem pustych kalorii, które szybko prowadzą do otyłości. W przypadku gdy ktoś już walczy z nadwagą, koniecznie powinien zastanowić się nad zmianą diety – głównie pod kątem jarzyn.

 

Witaminy i minerały

 

Naturalne źródła witamin i minerałów są zarazem najzdrowsze dla organizmu. Do tej grupy należy zaliczyć przede wszystkim owoce i warzywa, które między innymi z tego powodu są podstawą zbilansowanej diety. Zazwyczaj mamy do czynienia z prowitaminami A (między innymi w marchewce, pietruszce czy szpinaku) oraz witaminami z grupy C (szczególnie w owocach cytrusowych). Wśród istotniejszych składników warto wspomnieć o błonniku, który oddziałuje na procesy trawienne oraz wpływa na obniżenie cholesterolu. Owoce i warzywa są także źródłem potasu, co okaże się znamienne dla osób, które mają problemy z prawidłowym ciśnieniem krwi.

 

Dieta dostosowana do potrzeb

 

Zbilansowana dieta zawsze powinna być dopasowana do potrzeb danego człowieka. Dla przykładu warto wspomnieć, że kobiety w ciąży powinny sięgać po produkty bogate w kwas foliowy. Można go znaleźć w wielu warzywach, w tym w sałacie, w brokule, w szpinaku czy w brukselce. Osoby posiadające problemy skórne powinny sięgać po produkty bogate w witaminę A, takie jak papryka czerwona, morela, brzoskwinia, marchew czy pietruszka. Jeśli natomiast ktoś chce poprawić kondycję swoich zębów i dziąseł, powinien zdecydować się na zbilansowaną dietę bogatą przede wszystkim w witaminę C.

 

Na koniec warto podkreślić, że zbilansowana dieta pozwala zapobiec wielu chorobom, również przewlekłym. U osób, które regularnie sięgają po owoce i warzywa zmniejsza się ryzyko wystąpienia:

 

-udaru oraz chorób serca, w tym choroby wieńcowej,

-cukrzycy,

-chorób nowotworowych żołądka, odbytu czy jelita grubego,

-nadciśnienia tętniczego,

-problemów z nerkami (w tym kamicy nerkowej),

-problemów spowodowanych słabymi kośćmi.