Cynk zawarty jest w sokach z:  winogronu, pomarańczy, jabłek

Opublikowano przez admin
Sok winogronowy

Cynk (zinc, Zn) pierwiastek, mikroelement. Bierze udział w przemianach komórkowych oraz jest jednym z głównych czynników stabilizujących błony komórkowe. Ilość cynku w organizmie wynosi 1,5 – 2g. Jest on rozmieszczony w tkankach w całym organizmie. Najwięcej znajduje się go w erytrocytach,  gruczole krokowym, plemnikach, najądrzach, skórze i kościach. Zapotrzebowanie na cynk waha się w granicach 10-15 mg na dobę.

Funkcje Cynku w organizmie:

  •  bierze udział w procesach regeneracyjnych
  •  jest składnikiem wielu enzymów np. anhydrozy węglanowej, dehydrogenazy i wielu innych
  •  ma wpływ na prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę
  •  reguluje stężenie witaminy A i cholesterolu
  •  odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry i mieszków włosowych
  •  stosowany w chorobie Wilsona w celu zahamowanie wchłaniania miedzi
  •  zewnętrznie stosowany w okulistyce i dermatologii

Skutki niedoboru (awitaminoza) Cynku:

  • – trudność w koncentracji i zapamiętywaniu
  •  brak łaknienia, zaburzenia smaku
  •  złe gojenie się ran
  •  ślepota zmierzchowa
  •  podwyższony poziom cholesterolu
  •  nadciśnienie
  •  rozrost gruczołu krokowego
  •  zmniejszenie odporności komórkowej i humoralnej
  •  niedobór zwiększa wchłanianie toksycznego kadmu

 

Skutki nadmiaru (hiperwitaminoza) Cynku:

  •  zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  •  metaliczny smak w ustach
  •  ból głowy
  •  niedobór miedzi